onsdag den 30. september 2015

Origami folde lampe






Japanerne har, som man ved, en enorm tradition med papir foldning. Og hvis du skal lave din egen folde lampe, findes der et hav af inspiration og muligheder på både youtube og pinterest. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Men, det er ikke helt så nemt, som det måske kunne se ud til. Det kræver en smule tålmodighed og udholdenhed at komme i land med teknikkerne.

Jeg ved ikke, om jeg ville folde med børn af denne grund...det tager simpelthen lidt tid, indtil man "har grejet det", og selv på vores håndværk og design hold, var der en del opgivende ansigter i løbet af processen.

Men, når hænderne først har forstået hvordan det skal gøres, åbnes der til gengæld et kæmpe land, der  kalder på at blive udforsket.


Det er nemmere, når man kun skal folde i en retning, som de
forreste to modeller på billedet.


Når der skal foldes i to retninger, skal papiret ligesom
"knækkes",så der kommer "bjerg" og "dal".
Det kan godt være lidt svært i starten.




Jeg lavede en lampe, med den simpleste foldeteknik.




Jeg lavede 6 foldninger af et kvadrat, og syede dem sammen
med sytråd, så de hang sammen. Man kunne også lime dem.





Som det næste projekt vil jeg glæde mig til, at rode mig ud i mere
komplicerede teknikker.


mandag den 21. september 2015

Skab dig selv



Titlen for denne uges kreation er ”Skab dig selv”. Det skal være et ”opbevarings objekt”. Da jeg allerede har lavet en æske har jeg dog mere lyst til at lave en model til et bord. På mit bord kan jeg også opbevare ting. Divergent tænkning kaldes det - helheds orienteret med fokus på mange løsninger:-)


Jeg har lyst til at lave en model til et bord, der kan laves i en større udgave. Jeg har lyst til at eksperimentere med flere forskellige elementer, der kan sættes sammen, og skabe en større helhed. Til at arbejde med linjer, der løber & brydes – og mødes igen. Helst et simpelt design uden for mange krusselurer.

De første skitser



Benene skulle bestå af to dele, og den korte og lange del stå
på hinanden, så de tilsammen ville skabe et ben.



Bordets dele skåret ud i papir




Overført på asketræ



Bordets ben groft skåret ud



Halvvejs...



Pudsearbejdet er nok det, der tager længst tid.



Og så er modellen færdig.


En yderligere mulighed ville også være at lave stole i samme design til bordet. Nu hvor jeg er gået i gang, kunne jeg have lyst til at lave forskellige variationer af modellen. At lege med linjerne. At eksperimentere med spændingen i linjerne. man kunne forestille sig, at man kunne arbejde med et tegne program, hvor man kunne "hive" i linjerne, som i et stykke elastik, så de på denne måde ville forlænge sig eller forkorte sig.

Dip dye




Metoden kan bruges i et hav af variationer til puder, tasker, T-shirts mm. og hænger godt sammen med hvis man vil være innovativ og entreprenant.

Det er en metode, der eksisterer over hele verden. Japanerne kalder det fx Schibori. Japanerne er meget omhyggelige og prætentiøse foldere.

Man kan godt blive lidt ærbødig,
når man kikker på de japanske shibori
eksemplarer. Japanerne er virkelig mestrer.


Teknikken er nem og egner sig fremragende til elever…der kan eksperimenteres i alverdens retninger. Man kunne lave pudebetræk, viskestykker, grydelapper, indkøbstasker, t-shirts mm. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Her er så hvad man skal bruge til at lave badet.



Og så skal der så foldes, i mangfoldige varianter...



De fine små "foldinger" lægges i dip dye lagen




Det hjælper at hænge tråde på, så man kan hive stumperne op igen.




Efter en halv time, hives de ud af lagen igen, og skylles groft,
før de lægges til tørre



Tørring 



Min højt betalte super model. 




Opskrift

Farvebad:
1000 g fint salt opløses i 10 l varmt vand
100 ml batikfarve tilsættes
200 g fixermiddel opløses i lidt vand og tilsættes
så er farvebadet klar.

Denne dosering svarer til farvning af 660 g tørt bomuldsstof

Stoffet skal ligge i badet i minimum 30 minutter. 
Materialet skal kunne flyde frit, husk at rør i det af og til.
Skyl godt i flere hold vand og maskinvask herefter ved 60 gr.





torsdag den 3. september 2015

Studieudflugt til FabLab Nordvest



Begrebet FabLab står for Fabrikations Laboratorium, og er et værksted og netværk af innovative og kreative, og oftest teknisk dygtige iværksættere, der har lyst til at dele deres viden med andre.

Værkstederne fungerer således som et slags frirum, hvor man kan eksperimentere, bygge ting og eksperimentere. FabLabét i Nordvest har deres fokus inden for laserskærere, 3D printere og CNC fræsere. Men, organisationen, som findes worldwide eksperimenterer med alverdens udtryksmidler.

Efterdønninger
Her efter at vi er kommet hjem fra studieturen, har vi haft en diskussion omkring hvordan vi ser os selv som udviklere af nye teknologier i håndværk og design.

Thomas bidrag til samtalen gik på, at der er sket en enorm udvikling inden for apps. At eleverne ofte behersker disse programmer langt bedre end os voksne, og vi skal ikke være bange for at sætte eleverne i gang med at arbejde med programmerne, uden at beherske dem til fulde selv.
Steven mente at der dog eventuel er en fare ved, at der går for meget IT i det hele? Efter hans mening er det også vigtigt at eleverne får noget ”håndværk” imellem hænderne.
Thomas mente til slut, at man skal alliere sig med nogen, der kan noget.  At der i Amerika findes noget, der hedder Hacker scouts. Det er eksperter der kommer til skolerne, og sætter noget i gang, hvorefter eleverne kan eksperimentere med tingene.


Der er mange spørgsmål åbne i forbindelse med emnet. Vi skal som lærere turde  ledsage eleverne frem mod en foranderlig fremtid. Hvis man kikker lidt på design og arkitektur landskabet, kan man skimte i retningen af arkitektur firmaet BIG eller Frank O. Gehry for at få en fornemmelse af, hvilken retning fremtiden byder på. Hvis vi skulle skubbe/inspirere elever i denne retning, skal vi som lærere bestemt være villig til at udforske nye teknikker. Det bliver en udfordring, men vel også vække glæden ved faget; det at eksperimentere er vel trods alt det, der holder os i live.



Studietur til Danmarks Design Museum




Turen startede på Danmarks design museum i Bredgade. Vi startede på deres værksted, hvor Laura, som stod for skole besøgene i Design museet, lavede et oplæg om bæredygtigt design, hvorefter vi fik en time til at designe og fremstille en lille modelstol, i bæredygtige materialer i en multi funktionel udgave. Det var udfordrende; vi havde kun en time til opgaven, så det foregik under tidspres. Men, til min forundring fungerede det faktisk godt alligevel. Vi fik lavet en fantastisk lille stol…og modellerne blev fremlagt i en større runde med de andre studerende. 

Efterfølgende besøgte vi museets faste udstilling ”Barnets århundrede”. De elementer jeg bedst kunne lide, var rummet hvor man kunne lave stop-motion film af udstillet Kay Bojesen figurer – og udstillings vitrinen med Finlands doneringer til Danmark efter krigen.